City Attorney

Date: May 31, 2016
To: Katherine J. Les, PRC Officer
o : 9’5‘
From: Zach Cowan, City Attorney K V”
‘By: ‘ Kristy van Herick, Actmg Assistant City Attorney
Re: Disclosure of Use of Force Reports and Summanes to

the Polnce Revnew Commlssmn

Backg' round

Under Berkeley Police Department General Order U-2 (Use of Force), a supervisor
must complete a Use of Force Report under certain specified circumstances. Those
circumstances include reporting to the Chief where: (1) Use of any force results in injury
or death to a person; (2) Non-lethal weapons (OC/baton) or less-than-lethal munitions
are used on a person; or (3) An officer discharges a firearm intentionally.or
unintentionally on duty (other than during trammg), or off-duty while acting i in the
capacity of a police officer.

A completed report includes the nature of the incident, officers involved, type of force
used, who was injured (e.g. citizen; officer), nature of injuries (including whether medical
treatment was required), summary of actions of the officér or officers involved,
supervisor's comments, division commander's recommendation;, and a fi inding whether
the force used was within policy-or referred for administrative. actlon/mvestigatuon by
Internal Affairs Bureau. Per General Order U-2, all Use of Force Reports are held in file

for five (5) years and then purged unless needed for addltlonal admlnlstratlve action.

The Police Review Commlssmn (“PRC") is mterested in rewewmg these reports The
PRC has acknowledged that confidentiality laws may prohibit the disclosure of names of
officers identified on the reports (as well as other. identifying information related to the
incident). The PRC has requested an opinion from the City Attorney on whether the
PRC could obtain from the BPD Use of Force Reports; with non-disclosable information
redacted. Alternatively, the PRC would like to know if there are any Iegal |mped|ments
to the release.of a report that synthesizes or summarizes information from a group of
Use of Force Reports.
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Issues
1. Can the PRC obtain redacted Use of Force Reports?

2. Can the PRC obtain a report that synthesizes or summarizes information from a
group of Use of Force Reports? :

Conclusion

1. Nb. Regardless of whether the names and other identifying information from
the reports are redacted, these reports fall with the definition of “personnel
records,” and are therefore confidential under Penal Code Sectlons 832.7 and
832.8.

2. Yes, so long as the report is in a form which does not directly or indirectly
identify the individuals involved.

Discussion
Individual reports

Peace officer personnel records are confidential pursuant to the California Penal Code.
Penal Code section 832.7 (a), provides, in part, that “[pleace officer or custodial officer
personnel records and records maintained by any state or local agency pursuant to
Section 832.5, or information obtained from these records, are confidential and shall not
be disclosed in any criminal or ¢ivil proceeding except by discovery pursuant to
-Sectlons 1043 and 1046 of the Evidence Code.” :

If Use of Force Reports are considered part of a “personnel record”, then they will be
confidential under Section 832.7. Section 832.8 defines “personnel record” as follows:

“As used in Section 832.7, “personnel records” means any file
maintained under that individual’s name by his or her employing
agency and containing records relating to any of the following:

- (a) Personal data, including marital status, family members,
educational and employment history, home addresses, or similar
information.

(b) Medical history.
(c) Election of employee benefits.
(d) Employee advancement, appraisal, or discipline.

- (e) Complaints, or investigations of complaints, concerning an
event or transaction in which he or she participated, or which he or
she perceived, and pertaining to the manner in which he or she
performed his or her duties.

(f) Any other information the disclosure of which would constitute an
unwarranted invasion of personal privacy.”
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The California Supreme Court has determined that “peace officer personnel records
include only the types of information enumerated in section 832.8.” (Commission on
Peace Officer Standards & Training v. Superior Court (2007) 42 Cal.4th 278, 293.)
However, the location in which a peace officer’s record is stored (i.e., in the official
personnel file or some other location) does not necessarily dictate whether or not it is a
personnel record. “We consider it unlikely the Legislature intended to render documents
confidential based on their location, rather than their content. ... Similarly, we do not
believe that the Legislature intended that a public agency be able to shield information
from public disclosure simply by placing it in a file that contains the type of information
specified in section 832.8." (/d. at p. 291.) Therefore, to determine whether a record is
part of confidential “personnel record” of a peace officer, one must consider the content
of the document and determine whether it falls within one of the categories set forth in
Section 832.8.

Consistent with Sections 832.7 and 832.8, Berkeley Police Department General Order
P-26 identifies all Internal Affairs Bureau (IAB) files as confidential and limits access fo
these records to “the employee, the Chief of Police, authorized administrative staff, the -
employee’s Division Commander, the City Attorney, Internal Affairs Bureau personnel,
the Human Resources Director and the City Manager and others as required by law.”
One category of police misconduct investigated by the IAB, as referenced in BPD
General Order P-26, is “improper use of force”, which includes “all allegations
concerning the improper use of force that goes beyond reasonable or lawful limits of
physical power that may be used upon a person including: (i) Improper use or display of
a firearm, (i) Improper use of any object, (iii) Improper use of hands or feet.”

A Use of Force Report is referred for administrative action/investigation to Internal
Affairs if there is a determination that the force used may be outside of department
policy. In such situations, the Use of Force Report would be part of the complaint used
to initiate the internal investigation, and thus would fall within the “personnel record”
definition at Section 832.8(e), as a record of a “Complaints, or investigations of
complaints, concerning an event or transaction in which he or she participated, or which
he or she perceived, and pertaining to the manner in which he or she performed his or
her duties.”

Looking next at Use of Force Reports that do not fall under Section 832.8(e) because
they do not result in a complaint or an investigation into a possible “improper” use of
force, the question is whether those reports nevertheless fall within some other
provision of Section 832.8. Penal Code Section 832.8 (d) and (f) deem confidential
personnel records document related to “[elmployee advancement, appraisal, or
discipline,” and “[a]ny other information the disclosure of which would constitute an
unwarranted invasion of personal privacy.”

In the recent case of Pasadena Police Officers Association v. Superior Court (2015)
240 Cal.App.4th 268, the Court examined to what extent a report on an officer-involved
shooting was not deemed confidential and therefore subject to disclosure under the
Public Records Act. The report involved a high profile shooting death of an unarmed
teen, and was prepared by an independent consultant, the Office of Independent
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Review Group (OIR), which included a broad examination of police department policy
as well as the use of force. The court examined the various aspects of the use of force
investigation, and while finding portions subject to disclosure, the administrative portion
of the investigation was determined to constitute or relate to employee performance
“appraisal’, and thus to be confidential personnel information.

Specifically, the court noted:

“The protection for personnel records under section 6254, subdivision (k)
[of the Public Records Act] applies to any-information obtained from an -
officer's personnel records. (CPOST, supra, 42 Cal.4th at p. 289, 64
Cal.Rptr.3d 661, 165 P.3d 462.) Accordingly, portions of the Report culled
from personnel information or officers' statements made in the course of
the PPD's administrative investigation of the McDade shooting are
protected by the Pitchess statutes. However, other portions of the Report,
including the CID investigation, which do not constitute or relate to

employee appraisal, are not.”

(ld. at p. 290.) The Court further noted that the administrative review of use of force is
the process that may result in a recommendation for discipline, and thus the records of
that process are confidential. “Only the PPD's administrative review resuits in a
disciplinary recommendation to the Chief. And, only records related to that process
enjoy protection under the Pifchess statutes.” (/d. at p. 292.)

A Use of Force Report is used to conduct a review of an officer's performance, and
determine whether it complies with Department policy. The form solicits performance-
related comments from the supervisor, recommendations:from the Division Commander
and findings from the Chief. As such, whether the conduct ultimately leads to an
administrative action or investigation, it constitutes or relates to employee appraisal.
Under Pasadena Police Officers Assoc., a Use of Force Report falls within the definition

~of a personnel record and can only be released by judge under the process at Evidence
Code Sections 1043-1047 (Pitchess statues).

Use of Force Summaries

On the issue of a reviewing a summary of the use of force reports, the key question is
whether the information could be identifiable enough to be linked to any individual
officer’s personnel record. Put another way, could one “reverse engineer” the data in
the summary to identify individual officers or incidents. If not, a summary can be
released to the PRC.

Generally, disclosure of complaints about use of force in summary form is allowed
under Penal Code Section 832.7, so long as the mformatlon is not disclosed in a form_
that would identify a specific officer.

“Notwithsténding subdivision (a), a department or agency that employs peace or
custodial officers may disseminate data regarding the number, type, or

94



Memo to Katherine Lee, PRC Officer
May 31, 2016 .
Page 5 Re: Disclosure of Berkeley Police Department Internal Affairs’ records to the PRC

dispdsition of complaints (sustained, not sustained, exonerated, or unfounded)
made against its officers if that information is in a form which does not
identify the individuals involved.” (Penal Code § 832.7(c).)

A recently enacted law impacts how a broad set of data points on use of force is shared
with the state and what level of information the Department of Justice (DOJ) will make
publicly available. Effective January 1, 2016, AB 71 (Government Code section
12525.2) took effect expanding the obllgatlons on law enforcement agencles fo collect
and report to the DOJ on use of force mc:dents

~ Pursuant to Government Code Section 12525.2, subdivisions (a) and (b):

“(a) Beginning January 1, 2017, each law enforcement agency shall annually
furnish to the Department of Justice, in a manner defined and prescribed by the
Attorney General, a report of all instances when a peace officer employed by that
agency is involved in any of the following:
(1) An incident involving the shooting of a civilian by-a peace officer.
~ (2) An incident involving the shooting of a peace officer by a civilian.
(3) An incident in which the use of force by a peace officer against a civilian
results in serious bodily injury or death.
(4) An incident in which use of force by a civilian against a peace offi cer
results in serious bodily injury or death.

(b) For each incident reported under subdivision (a), the information reported to
the Department of Justice shall include, but not be limited to, all of the following:
(1) The gender, race, and age of each individual who was shot, injured, or
killed. - |
(2) The date, time, and location of the incident.
(3) Whether the civilian was armed, and, if so, the type of weapon.
(4) The type of force used against the officer, the civilian, or both, including
the types of weapons used.
(5) The number of officers involved in the incident.
(6) The number of civilians involved in the incident.
(7) A brief description regarding the circumstances surrounding the incident,
which may include the nature of injuries to officers and civilians and
perceptions on behavuor or mental disorders.”

Section 12525.2 has a fairly expansive definition of “serious bodily injury” subject to the
new data collection requirements. “For purposes of this section, “serious bodily injury”
means a bodily injury that involves a substantial risk of death, unconsciousness,
protracted and obvious disfigurement, or protracted loss or impairment of the function of
a bodily member or organ.” (Govt Code § 12525.2(d).) The “instructions for Reporting
Use of Force Incidents” prepared by the DOJ indicates a fairly broad interpretation of
this definition:

“Serious bodily injury’ is more severe that mere physical injury. Per California
Criminal Law Jury Instruction 925, physical injuries that are considered serious
may include (but are not limited to) loss of consciousness, wounds requiring
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extensive suturing, bone fractures or concussions. In the majority of cases, such
an injury will require a visit to a hospital or advanced medical care facility, either
as an outpatient or by being admitted into the facility (routine medical clearances
would not be included).

Serious bodily injury should not, however, mean that one must seek or require
medical treatment at a hospital (e.g., a person experiences a loss of
consciousness or because the injury is such that it is not inmediately apparent
that hospital care is necessary). Under those or similar circumstances, agencies
must still report the use of force incident upon discovering that it resulted in ‘
serious bodily injury.”

The DOJ has developed use of force incident data elements’ to be reported pursuant to
the new law. Starting January of 2016, all law enforcement agencies had to begin
internally tracking use of force incident data elements as outlined by the DOJ.

Beginning in 2017, law enforcement agencies must begin submitting the expansive data
set to the DOJ. Up to the point that the data is reported to the DOJ, it remains
confidential. However, the data will then be “summarized” and published by the DOJ for
public review. "

~ Specifically, Government Code Section 12525.2, subdivision ¢ specifies:

“Each year, the Department of Justice shall include a summary of information
contained in the reports received pursuant to subdivision (a) in its annual crime

- report issued by the department pursuant to Section 13010 of the Penal Code.
This information shall be classified according to the reporting law enforcement
jurisdiction. In cases involving a peace officer who is injured or killed, the report
shall list the officer's employing jurisdiction and the jurisdiction where the injury or
death occurred, if they are not the same. This subdivision does not authorize
the release to the public of the badge number or other unique identifying
information of the peace officer involved.”

While Section 12525.2(c) states that the DOJ is not authorized to release the badge
number or “other unique identifying information” of involved peace officers, it will
nevertheless be providing a “summary of information” created from the detailed set of
data reported by local agencies on a public website. What is meant by a “summary of
information” it is not yet clear. For example, the DOJ has not specified whether it will
impose additional limitations or criteria on the data to ensure that the information in
published summaries cannot be “reverse engineered” to reference back to specific:
officers.

The DOJ confirmed that it “will be working over the first half of 2016 to develop, refine
and test a web-based data collection system, which will allow LEAs to enter and submit
use of force data to the DOJ. The system will allow for the ability to track incidents

' The Use of Force Incident Reporting Information Bulletin released by the DOJ can be found here:
https://oag.ca.gov/sites/all/files/agweb/pdfs/law_enforcement/dle-15-05-ib-instructions.pdf
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locally, as well as providing for review and quality control of the data before submitting it
to the DOJ." California Department of Justice Information Bulletin DLE-2015-05,
12/29/2015.) It is anticipated that further guidance will be released by the DOJ
regarding the level of data which will be publicly accessible.

Based on the eX|st|ng disclosure Ianguage in Penal Code Section 832.7(c) and newly
adopted Government Code 12525.2(c), BPD may release to the PRC both a summary
-of complaints filed on use of force, and may release a summary.of the data that is
released to the DOJ. The summary should be in a form that cannot be used to
determine the officer(s) involved. The BPD could prepare its own summary, or wait until
the DOJ releases its summary.

cc:  Dee Williams-Ridley, City Managér
Mark Numainville, City Clerk
Opn. Index 11.1.2; 11.G.8.a.

!
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